Hier in Epe is het hartstikke mooi en landelijk wonen. De uitgestrekte velden en bossen, als je wilt bent je zo in de natuur. En er is ruimte hier. Huizen hebben grote tuinen en er is veel openbaar groen. Met een paar buurtbewoners besloten we een grote buurt moestuin op te richten. Hier willen we lokaal onze groentes en fruit gaan telen, en we willen projecten opstarten met lokale basisscholen om ook kinderen bij dit project te betrekken. Hoeveel kinderen weten nou vandaag de dag nog waar hun voedsel vandaan komt? Nou, niet veel kan ik je vertellen. In deze blog vertel ik je meer over dit buurt project en hoe wij onze moestuin realiseerden.
Het idee
Het begon allemaal met een idee. Een van onze buurtgenoten was net terug van een lang verblijf in het buitenland, waar zij mee had gewerkt aan allerlei duurzame initiatieven. Bij terugkomst in Epe wilde zij ook hier iets vergelijkbaars realiseren. Bij een buurtvergadering opperde zij het plan, en zij kreeg meteen veel bijval. Lokaal voedsel verbouwen, en dit combineren met educatie voor de jongere generaties: wat een goed idee! En hier in Epe kan dit gewoon. Iedereen was enthousiast en er werd meteen overgegaan tot actie.
De uitvoering
Met een groep van 10 mensen richtten we het actiecomité “lokaal Epe” op. We keken naar onze wensen en behoeftes, en een aantal weken later gingen we bij de gemeente langs. Nadat we ons plan gepresenteerd hadden waren ook zij erg enthousiast. Enige vraag was: waar zou deze moestuin komen? We hadden wel grond nodig… Een boer uit de omgeving sprong bij. Hij ging net met pensioen en zijn kavels zouden in de verkoop gaan. Met financiële hulp van de gemeente kochten wij zijn grond. We investeerden ook in landbouwmachines en zaaigoed, mest en kassen. In het voorjaar ging de eerste schop de grond in en Lokaal Epe was een feit.
Het resultaat
Nu zijn we al een flink aantal maanden verder en kunnen we toch wel stellen dat de hele onderneming ontzettend succesvol is. De eerste oogsten zijn van het land gehaald en smaakten verrukkelijk. We hebben met z’n allen een diner gekookt van de eerste lokale Epense groentes, heerlijk! Ook het educatie project loopt goed. Er komen zelfs scholen uit de verdere omtrek kijken om inspiratie op te doen en ook hun leerlingen met landbouw in aanmerking te laten komen. Van tevoren waren we enthousiast, maar het resultaat heeft onze verwachtingen ruimschoots overtroffen! Dit hadden we nooit kunnen of durven verwachten!
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.